הסתכלו סביבכם, בוודאי תוכלו לראות אינספור שלטים בסביבה העירונית. השלטים נבדלים במאפיינים שונים, ואחד המשתנים הבולטים ביותר הוא הצבע או שילוב הצבעים כפי שמופיע בשלט.
הבחירה של צבעים היא אינה מקרית, ויש בה שיקולים רבים של מיתוג וגם של נראות. עסקים הלוקחים את עצמם ברצינות, מקדישים לכך הרבה מאוד מחשבה. וליתר דיוק, הם עושים זאת באמצעות אנשי מקצוע וביניהם מעצבים ואנשי פרסום המכירים היטב את פסיכולוגית הצבעים וכיצד לעבוד איתה נכונה.
פסיכולוגיית הצבעים ושילוט לעסק
פסיכולוגיית הצבעים היא תורה שלמה התופסת מקום מרכזי בעולם הפרסום. איננו מדברים אך ורק על שילוט לעסקים, אלא על כל הביטוי של הצבעים בעסק.
נכון, איננו יכולים ללמד את כל פסיכולוגית הצבעים על רגל אחת, אך חשוב שתהיו מודעים לכך כי צבעים משדרים מסרים ועולם שלם של רגשות. ואם בנק גדול או מותג מזון מהיר בחרו בצבעים מסוימים, זוהי אינה בחירה מקרית. זה נעשה מתוך מודעות מלאה למסרים והתחושות שמעוררים הצבעים.
הנושאים הללו נחקרו בצורה מקיפה, וזוהי תורה שלמה המוכרת היטב לאלו העוסקים בפרסום. וכפי שאמרנו, לא ניתן ללמד הכל על רגל אחת, אך בהחלט ניתן לתת לכם כלל אצבע – לעולם לא בוחרים צבע לשלט סתם כי זה הצבע שאתם אוהבים.
מה משדרים הצבעים
כל צבע משדר מסרים אחרים אל התת מודע. אלו לא בהכרח מסרים אוניברסליים, לפחות לא בצורה מוחלטת. הם יכולים להיות מושפעים מהקונוטציות התרבותיות של הצבע, וזה כמובן משתנה מתרבות לתרבות.
אך בכל זאת ישנן השפעות ומסרים הנקלטים בתת מודע, וכדאי להיות מודעים אליהם; בעיקר כאשר אתם חושבים על צבעים עבור השלטים לעסק.
הצבע הכחול
הצבע הכחול מופיע במגוון רחב של שלטים, בגוונים שונים. בפסיכולוגיית הצבעים הצבע הכחול משדר רוגע ושלווה, ובהקשר השיווקי אפשר להגיד שהוא מעורר תחושת אמון וביטחון.
נהוג להסביר כי זוהי האסוציאציה לצבע השמיים הכחולים הנחשבים לסמל של שלווה, אך ככל הנראה אלו הם השפעות של תדרי הצבע, והם נמצאים גם בשמיים.
הצבע הכחול שכיח בבנקים וגופים פיננסיים, כך הם משדרים אמינות ללקוחותיהם.
הצבע הסגול
הצבע הסגול משדר יוקרה ופאר, וגם עושר. ולא אחת הוא משתלב עם צבע זהב על מנת להשלים את התחושה.
אנו יכולים לראות את הצבע הזה בעסקים הרוצים לשדר יוקרה ואקסקלוסיביות. למשל יצרנית השוקולדים קדבורי משתמשת בצבע זה על מנת לבדל את מוצריה.
אך הצבע הסגול גם משתייך למסתורין ורוחניות, ולכן אל תתפלאו כאשר תראו אותו בשילוט של הסטודיו ליוגה.
צבע ורוד
הצבע הוורוד הוא צבע מיוחד המורכב מהשילוב של הצבע האדום והצבע הלבן. האדום הוא צבע חם ומלא תשוקה, ואילו הלבן הוא סמל לטוהר. וכאשר שני אלו מתערבבים נוצר צבע חמים ועדין המשדר נשיות.
נכון, יתכן כי אנו יכולים להצית כאן דיון לגבי סטראוטיפים, אבל אם נסתכל סביבנו נוכל לראות כי זהו הצבע בו בוחרים עסקים הפונים אל הקהל הנשי.
מחפשים הוכחה ? היכנסו לסניף הסופר פארם הקרוב והתבוננו במוצרי ההיגיינה הנשית, הקוסמטיקה או הבשמים. רבים עושים שימוש בצבע הוורוד, במיוחד אלו הפונים אל קהל של נערות צעירות.
צבע אדום
הצבע האדום הוא צבע חם ולוהט, המבטא נועזות. זהו צבע בעל נוכחות חזקה והוא תמיד תופס את תשומת הלב. השימושים בצבע אדום הם מגוונים מאוד.
נקיטת פעולה, תשוקה, מהירות, אהבה, אנרגיה, גם הם בין תכונותיו של הצבע האדום. וזה כבר יכול לרמז לכם על רבים מהעסקים העושים בו שימוש בגלל תכונות אלו.
ומסתבר שזהו גם צבע המעורר תיאבון, ועכשיו אולי אתם מבינים מדוע רבות מרשתות המזון המהיר משתמשות בו.
אנו יכולים לראות אותו בכל מקום שבו רוצים למשוך את תשומת הלב בצורה חזקה. ממודעה המכריזה על מבצע, ועד סימן לאזהרה ותשומת לב.
הצבע האדום הוא גם צבעו של הדם, ולכן אנו יכולים לראות אותו בעסקים וגופים הקשורים לתחום הבריאות, כמו למשל הסמל של מד“א.
הצבע הלבן
הצבע הלבן הוא סמל למשהו טהור, נקי ואפילו בריא, יש בו תמימות ושלמות.
מבחינה פסיכולוגית הצבע הלבן אינו יוצר גירוי חושי חזק כמו צבעים אחרים, ומכאן תחושותיו המרגיעות. אך הכל במידה, יותר מידי לבן יוצר תחושת ריקנות ובידוד.
באופן טבעי ניתן לראות אותו בקרב מותגים הרוצים לשדר ניקיון, יעילות ומשמעת. לא ניתן להשתמש בו לבדו, הוא דורש צבעים משלמים, אבל אנו צפויים לפגוש אותו במותגים הקשורים למוצרי תינוקות, מוצרים רפואיים, מוצרי רחצה ודברים בסגנון.
הצבע השחור
הצבע השחור הוא תוצאה של מיעוט החזר אור, ולכן הוא גם שונה מאוד מיתר הצבעים. אך שילובו עם צבעים אחרים, כמו למשל שחור על רקע לבן, הוא מה שמבליט אותו.
מבחינת תכונותיו יש בו כוחניות, יציבות ואפילו תחכום. אך יש לזכור כי הוא גם עשוי להיות דיכאוני ומרתיע. ניתן להשתמש בו במגוון צורות, אך הסוד הגדול הוא כיצד לשלבו בצורה הנכונה עם צבעים אחרים.
תכונות הצבע העוצמתיות והמתוחכמות הופכות אותו לאידאלי עבור מוצרים טכנולוגיים, תעשיית הרכב והאופנה.
הצבע הירוק
הדבר הראשון שאנו חושבים עליו זה הטבע, והצבע הירוק הוא אכן סמל של טבע. וזה הולך יחדיו עם הרמוניה, בטיחות, צמיחה ובריאות.
מבחינה פסיכולוגית זהו צבע המשרה נינוחות על הנפש, ואף מעורר תחושות אמפתיה.
יש בו מסרים של התחדשות, שפע ושגשוג, כך שאל תתפלאו לראות אותו בפרסום של קופת גמל וגופים פיננסיים. אלו בוחרים בדרך כלל את גווניו הכהים יותר.
עוד עסקים אשר צפויים להשתמש בצבע ירוק הם עסקים בתחום התרופות, הבריאות והטיפולים, כמו גם בעסקים עם נגיעה לאיכות הסביבה.
בחירת הצבע הנכון עבור שילוט לעסקים
ועכשיו, כאשר הבנתם כמה דברים לגבי הפסיכולוגיה של הצבעים, נשאלת השאלה כיצד לשלב נכון צבעים לשלטים ולעסקים בכלל ?
התשובה המקצועית תהיה להטיל את המשימה על אנשי המקצוע הרלוונטיים. אך אם החלטתם לעשות זאת בעצמכם, או שסתם תרצו להרחיב את הידע בסגנון, יש לשקול את הנקודות הבאות:
- התאמת צבע השלט לעסק – אז אולי אתה חובב גדול של הצבע הכחול או הצהוב, אבל האם הצבע הזה באמת מתאים לעסק שלך ? האם הוא מאפיין את תחום העיסוק או המסרים שאתה רוצה להעביר ? יש לשים בצד את ההעדפות האישיות ולחשוב על התאמת הצבע לעסק.
- האם הצבע מתאים ללוגו ? אם יש לך עסק פעיל עם לוגו, צבע השלט חייב לדבר באותה שפה עיצובית. אם הלוגו של העסק ירוק או כחול, ככל הנראה הוא לא ישתלב בצורה הרמונית עם צבע אדום או ורוד לצורך הדוגמה.
- האם הצבע מתאים לקהל הלקוחות ? צבעים מסוימים מתקשרים לקהל מסוים, ולכן עליהם להתאים לקהל היעד של העסק. אם העסק הוא מספרה לגברים, ככל הנראה שלט בצבע ורוד לא יתאים. אך מנגד, אם מדובר בקוסמטיקאית הפונה לקהל נשי, ורוד יכול להתאים.
בשורה התחתונה, בשביל לבחור צבע לשלט יש לקחת בחשבון את כל פסיכולוגית הצבעים והתאמתה למיתוג העסק. האמת שהסיפור הזה מתחיל עוד באפיון הצבעים של הלוגו והסלוגן, וכדאי לשמור על קו אחיד – מהשלט בכניסה לעסק ועד אתר האינטרנט.
ואם תעשו זאת בצורה הנכונה, תוכלו לבלוט ולמשוך קהל התואם לפרופיל של הלקוח האידאלי עבורכם.